Ruimte in een potje

Spacejar

Vraag van Leon, zes jaar:

Stel je voor: je gaat naar de ruimte, vult daar een potje met ruimte en doet dat potje goed dicht. Daarna ga je weer terug naar de aarde en daar doe je het potje open. Wat gebeurt er dan met de ruimte in het potje?

We hebben via een online enquête gevraagd om antwoord op de bovenstaande vraag. Dit zijn de reacties:

Antwoord 1
Het vermengt zich met de lucht van de aarde. Maar hoe dat gebeurt, weet ik niet.
Misschien kun je het wel vergelijken met een pipetje vloeistof in de zee gooien. Dat vermengt zich ook, afhankelijk van het soort vloeistof natuurlijk.

Antwoord 2
Of de ruimte verdampt in de lucht, of de ruimte neemt ons mee op reis naar alle planeten en sterren, of de ruimte geeft zo’n lieve en knappe jongen als Leon een enorme knuffel!

Antwoord 3
Je kunt het potje niet open doen. Want op de aarde is lucht (die wij inademen), maar in het potje niet (want in de ruimte is het leeg, luchtledig heet het ook wel, daar is niks om in te ademen). En die lucht op de aarde drukt heel hard op het potje en het dekseltje. Zo hard, dat je ze niet van elkaar kunt halen. Maar goed, stel dat het toch lukt. Dan weet ik het niet. Goeie reis, trouwens!

Antwoord 4
Bij het openen van het potje schiet de ruimte door de dampkring omhoog omdat deze ruimte veel lichter is dan onze dampkring, en voegt zich weer bij de ruimte buiten onze dampkring.

Antwoord 5
Dan stroomt dat stukje ruimte ogenblikkelijk vol met lucht uit de dampkring. Die lucht is “daarboven” niet aanwezig en “hier” wel.

Antwoord 6
Ruimte is niks. Daar is geen lucht of iets anders. Als je in de ruimte een potje dicht doet zit er dus echt niks in, ook geen lucht. Als je het potje open doet komt er lucht naar binnen, maar er gaat niks naar buiten, want in het potje zat niks. Het kan dus ook nergens naar toe gaan.

Antwoord 7
Dat hangt af van wat er toevallig in het potje zit… het meest waarschijnlijk zit er vrijwel helemaal niets in het potje. Geen lucht, ook niet een beetje,… echt niets… als dat het potje is, glipt er waarschijnlijk heel snel lucht in het potje en anders gaat het potje misschien stuk, omdat de lucht hier heel hard op het potje drukt.
Maar… er is een heeeeeeeeeeeeeel kleine kans dat er een zwart gat in het potje komt te zitten. Dat duurt dan maar heeeeeeeeeeeeel kort, want dat zwarte gat is kleiner dan een speldeknop, maar zwaarder dan de aarde, de zon en alle andere planeten in de buurt bij elkaar. De aantrekkingskracht daarvan is zooooooo sterk, dat alles in de omgeving in dat speldeknopje wordt gezogen. Dan is het potje en alles in de buurt een onderdeel van het zwarte gat geworden. Maar wees niet bang! Het dichtstbijzijnde zwarte gat is veel verder weg dan wij ooit kunnen komen, dus dat komt zeker niet in jouw potje. 🙂

Antwoord 8
Het kreeërt een zwart gat.

Antwoord 9
De druk in het potje is bijna nul. De lucht heeft een hogere druk. De moleculen van de lucht zullen dus naar de ‘ruite’ stromen tot de druk gelijk is. De ‘ruimte’ zal mengen met de lucht en zich tussen de moleculen van de lucht verdelen.

Antwoord 10
De ruimte wordt aarde.

Antwoord 11
Niets, want je krijgt het potje niet open…

Antwoord 12
Dan krijg je op aarde de deksel niet van het potje omdat voorbij de dampkring de ruimte vacuüm is. In het potje zitten kleine deeltjes. Deeltjes waar de aarde, andere planeten en sterren van gemaakt zijn.

Antwoord 13
Dan krijg je het dekseltje niet meer van het potje.

Antwoord 14
De ruimte ruilt van plaats met de omliggende lucht dit gaat door tot de ruimte terug is bij de ruimte

Antwoord 15
Ruimte is helemaal niets. Er is zelfs geen lucht. En als er geen lucht is is er ook geen wind. Als je met een waaier wappert omdat je het heet hebt gebeurt er niets in de ruimte. Als je een potje ruimte meeneemt heb je een potje met helemaal niets. Dat niets, ruimte zonder lucht, heet een vacuüm.

Heb je wel eens geprobeerd om een nieuwe pot met jam open te doen? Het deksel zit muurvast, misschien lukt het je niet eens om het open te krijgen. En als iemand die sterk genoeg is dat doet hoor je, als je goed luistert, heel kort een sissend geluid, en tegelijk zegt het dekseltje plop.

Eigenlijk is dat precies hetzelfde. De jam vult nét niet de hele pot, er is een klein beetje ruimte over. In de fabriek hebben ze daar de lucht uitgehaald. Het is een vacuüm, precies wat je met een potje ruimte zou krijgen. Het gesis dat je heel kort hoort is de lucht die dat kleine beetje ruimte instroomt. In een een potje uit de ruimte zit natuurlijk geen jam, dat is helemaal leeg. Als je dat openmaakt waait er meer lucht naar binnen. Ik denk dat het een klein beetje langer sist, maar nog steeds heel kort.

Op het weerbericht hoor je wel eens van hoge luchtdruk en lage luchtdruk. Hoe meer lucht, hoe hoger de druk, hoe minder lucht, hoe lager de druk. Als je blaast maak je in je longen hoge luchtdruk, en dat waait door je mond naar naar buiten. Als je een ballon opblaast moet je zelfs echt kracht zetten, je moet echt hard drukken. Je voelt dan echt wat luchtdruk is. Hoge luchtdruk duwt tegen lage luchtdruk, en als er niets is om het tegen te houden gaat de lucht bewegen en krijg je wind. Daarom waait het vaak.

Als er helemaal geen lucht is heb je een hele lage luchtdruk. De gewone luchtdruk die we gewend zijn duwt daar heel hard tegenaan, en er zit geen lucht onder die terugdrukt. Het dekseltje van het potje wordt heel hard op de pot gedrukt daardoor, en daarom gaat het zo moeilijk open. Bij een nieuw jampotje kan je dat ook zien: het dekseltje staat een klein beetje hol. Als je het openmaakt dan waait er een heel klein beetje lucht naar binnen, en dat hoor je sissen. De plop die je hoort is het ingedeukte dekseltje dat weer rechtspringt.

Antwoord 16
Je kunt een stukje ruimte niet verplaatsen. De ruimte is waar hij is. Je kunt het niet meenemen in een potje. Dat denk ik tenminste, maar ik weet het niet zeker.

Antwoord 17
Ik denk dat de ruimte in het potje wordt opgevuld met lucht. De ruimte zal verdwijnen net als wanneer je een vacuum verpakking openmaakt.

Antwoord 18
Volgens mij haalt het potje de aarde niet en implodeert hij vanwege het verschil in luchtdruk.
Je krijgt dan zeg maar een soort gat daar waar het potje is, wat door de omringende lucht wordt opgevuld.

Antwoord 19
het woordje kosmos is een abstract begrip. je kan daar niets van in een potje doen. wel iets uit die kosmos, maar dat is iets anders.

Antwoord 20
Als je op aarde een leeg potje hebt, is dit potje eigenlijk niet leeg, maar gevuld met lucht. Die lucht blijft ronde de aarde hangen door de zwaartekracht. In de ruimte is geen lucht, dus als je een leeg potjes van de aarde meeneemt naar de ruimte en je maakt die in de ruimte open, stroomt de lucht eruit. Het potje is dan echt leeg. Als je dat potje dan dicht doet en dit weer meeneemt naar de aarde, heb je een potje dat zo leeg is dat er zelfs geen lucht in zit. Dit heet een vacuum. Als je dat potje op aarde weer open maakt, stroomt het direct vol met lucht. Het zal wel moeilijk zijn, want de lucht drukt van buiten op het potje en van binnen zit niets, dus het deksel is als het ware vastgezogen. Als het potje niet sterk genoeg is, kan het door de luchtdruk zelfs imploderen voordat je het open hebt gemaakt. Dat is een soort omgekeerde ontploffing en je eindigt dan met een kapot potje, net alsof je het hebt laten vallen.

Antwoord 21
Ik zou denken ruimte is niks dus je potje implodeert misschien wel onder onze luchtdruk op aarde. Óf hij zegt plop als je hem open maakt omdat er dan lucht infloept. Misschien krijg je de deksel er niet eens af door het vacuüm.

Antwoord 22
Wow, harstikke leuke vraag, Leon!
Als je in de ruimte bent, en niet toevallig net op een planeet of ster of zo, dan is daar eigenlijk bijna niets. Vacuüm heet dat. Je vult dus het potje met niets.
Eigenlijk: eerst, als je het potje opent in de ruimte, stroomt alle lucht van de aarde die er in zat, de ruimte in, eigenlijk vul je het potje dus niet, het loopt leeg!
Dan ben je terug op aarde met je heel erg lege potje.
Het deksel gaat verduveld moeilijk open, omdat het keihard op het potje drukt. Je zult ook zien dat het flink hol staat! Wat is er aan de hand? De lucht op aarde duwt met 1 kilogram per vierkant centimeter op het potje, aan alle kanten. Op het deksel is dat een druk van zo’n 60 kg. bij een jampotje, bij zo,n brede pindakaaspot wel bijna 80kg! (Hoe zwaar is je vader? Stel je voor dat die op het potje staat en je het dan open moet draaien!)
Tip: neem een beetje vet mee in de ruimte en doe dat op de rand van het potje voordat je het dicht draait. Dat helpt ook gelijk om het luchtdicht af te sluiten. Anders loopt het terug op aarde al gauw weer vol met lucht en is je prachtige experiment mislukt).
Welaan: allees is goedgegaan, je bent terug op aarde met je potje ruimte (= potje luchtledigheid) en het lukt je het ietsje open te draaien: Een hard gesis en het porje stoomt weer vol met lucht! En dan gaat de deksel er verder weer heel makkelijk af.
Het gekke van dit alles is dus: Je kunt je potje niet vullen met ruimte, ruimte is niks, het is leegte. Je kunt alleen in de ruimte de lucht er uit laten vliegen. Hoef je het potje niet eens voor scheef te houden, het vliegt er zo, keihard, uit. Ook zal in de ruimte het deksel van het potje voordat je het opent heel bol staan: De druk van de lucht er binnen is even groot als de druk van de lucht er buiten als je met je ruimtepotje terug komt: weer die 60 tot 80 kg. Een plastic deksel van een pindakaaspotje zou er denk ik met een knal vanaf vliegen!

Antwoord 23
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20120201124021AAH2HBH

You’d have to keep the lid off the jar when you took it out of the space station otherwise the jar might explode due to the higher pressure of the air inside to the low pressure of the air outside of course it would depend on how strong the jar is.

When you take the jar that has very low air pressure into a 1 atmosphere environment, it might implode (then again depending on the strength of the jar it might not).

Now the problem is when you take the lid off the jar to analyse the contents you’ll find it hard to take the lid off due to the increased pressure outside the jar from what’s inside. Once you get the lid off air from the surrounding environment will rush into the jar so all you’ll end up analysing is the air in the lab.

Now if what you’re really trying to ask is what’s the air like where the ISS orbits, it’s mostly light weight gasses like hydrogen and helium as the ISS is actually orbiting in the very upper layers of our atmosphere, it’s not complete inter planetary space, the ISS is in low earth orbit and its height (376-398km) is in the exobase of the earth’s atmosphere. At that altitude the gas molecules are extremely far apart so in your jar there’s probably at most one or two hydrogen or helium molecules.

Antwoord 24
Hallo Leon,
jouw vraag vind ik zo leuk, dat ik wil proberen een antwoord te geven, ook al weet ik niet eens zoveel over de ruimte.
Het spannende is eigenlijk, dat er op aarde lucht is om ons heen, en in de ruimte is er ‘niks’ in plaats van lucht. (dat heet vacuum, dat betekent helemaal leeg dus zelfs zonder lucht)
En lucht is dus wel iets, en dus meer dan ‘niks’.
Dus als je met je zogenaamd lege potje naar de ruimte vertrekt, dan zit er in dat lege potje al lucht. Maar in de ruimte doe je het potje open en de lucht stroomt eruit. Die lucht verspreidt zich door de lege ruimte. Het potje is nu eigenlijk pas echt helemaal leeg, want het is gevuld met de ruimte en de ruimte bestaat uit ‘niks’. Kom je daarna met het nu echt helemaal helemaal lege (=vacuum) potje weer terug op aarde, en je doet het daar weer open, dan is er weer een verschil tussen binnen en buiten het potje, En weer zal de lucht (van de aarde), stromen naar de lege plek, en dan zal je potje weer vol met lucht zijn.
Nou, ik geloof dat ik het zo wel een beetje heb uitgelegd, en vond het erg leuk om over deze vraag na te denken. Er is vast nu nog veeeeeel meer dat je je afvraagt. Lekker blijven doen, denken is erg leuk! Geniet ervan.

Antwoord 25
Mengt zich met ruimte

Antwoord 26
Een implosie.
De “lucht” in de ruimte is ongelofelijk dun (te vergelijken met een vacuüm)
Er van uitgaande dat het potje heel blijft, zal het lucht aanzuigen zodra het dekseltje open gaat. Het is overigens ook erg moeilijk om het potje open te maken (het vacuüm in het potje zuigt het dekseltje naar zich toe).
Dit is te vergelijken met een diepvries die moeilijk open gemaakt kan worden nadat deze net dicht is gemaakt.
Wil je een keer meemaken hoe dat ongeveer is, doe dan eens een deksel stevig op een warm potje. Leg dit vervolgens in de diepvries, en probeer het na een half uur wanneer de lucht in het potje flink afgekoeld is open te maken.

Kortgezegd: wanneer je het potje met ruimte open maakt zal er heel erg veel aardse lucht in het potje gaan, waaroor het bijna alleen nog maar aardse lucht lijkt te zijn

Antwoord 27
De ruimte is zo goed als leeg dus het potje zal ook zo goed als leeg zijn (vacuum). Als het potje sterk genoeg is en niet door de grote luchtdruk op aarde stuk gaat, zal het al heel moeilijk worden om de deksel eraf te krijgen. Als dat wel lukt zal de lege ruimte in het potje met lucht gevult worden.

Antwoord 28
Er zit nagenoeg niets in het potje. Ik denk dat het vrijwel zeker is dat er helemaal niets in zit (vacuum). Als het potje niet als stuk is gegaan door de luchtdruk kun je het open maken. Het potje vult zich dan met lucht. Er is zoveel lucht op aarde dat je vrijwel direkt niet meer merkt van dat beetje ruimte.

Antwoord 29
Ik denk dat je het potje niet open krijgt vanwege het vacuüm

Antwoord 30
Hallo Leon, zodra het potje ‘ruimte’ (bijna vacuüm) in de aardse atmosfeer komt zal dit niet tegen de luchtdruk bestand zijn en imploderen.

Antwoord 31
Als eerste komt er lucht bij, die lucht mengt zich met de (naar verhouding veeeeeel kleinere aantal) deeltjes uit de ruimte (ruimte stof, waterstof, deeltjes enz) daarna difunderen de deeltjes uit de ruimte naar de omgeving.

Antwoord 32
De “ruimte” wordt opgevuld door wat wij “lucht”noemen.

Antwoord 33
Er stroomt lucht in 🙂

De ruimte in het potje is er al en daar veranderd niets. Het gaat om wat er in deze ruimte zit. Op aarde is ruimte gevuld met lucht. In de ruimte zit er weinig in de ruimte en de ruimte is dus erg leeg. (volg je het nog?)

Bij het openen in de ruimte wordt de samenstelling in het potje gelijk aan dat erbuiten. In de ruimte is de “ruimte” erg leeg, dus de inhoud van het potje wordt ook leeg.

Op aarde is de ruimte gevuld met lucht. (tenzij onder water, maar dat kun je vast zelf verzinnen) Dus als je het potje nu openmaakt wordt de samenstelling weer gelijk. De inhoud van het potje was erg leeg en er komt dus nu lucht bij om het te vullen.

Antwoord 34
Ik weet het niet, maar volgens mij, als je je oor dicht tegen het potje houdt en heel goed luistert, dan komt er hele mooie en bijzondere muziek uit het potje.

Antwoord 35
De ruimte in het potje wordt gewoon deel van de lucht waarin je het potje opent. Net als wanneer je thee met suiker hebt en je doet er nog een beetje suiker bij: die suiker wordt gewoon deel van je thee met suiker.

Antwoord 36
Hopen dat het een glazen potje is, dan kan je ruimte nog zien, want als je het potje open maakt is deze natuurlijk meteen foetsie. Want de ruimte wil natuurlijk metee ontdekken wat onze ruimte inhoudt.

Antwoord 37
het vult zich met lucht, want er zat vacuum in (voor zover het potje onder die druk niet is bezweken)

Antwoord 38
De ruimte is een vacuüm. Dat betekent dat er niets aanwezig is. Geen moleculen (kleine deeltjes) waaruit dingen zoals lucht opgebouwd kunnen worden. Als je dus in de ruimte een potje opent, zal er (vrijwel) niets het potje ‘in’ gaan, in tegenstelling tot hier op aarde. Wanneer je hier op aarde een potje opent, gaan er zuurstofmoleculen, waterstofmoleculen, en verschillende andere gassen het potje in om het potje uiteindelijk te ‘vullen’. Moleculen zijn wiebelige stofjes die constant in beweging zijn. Als jij je potje opent zullen er moleculen het potje in bewegen, maar er zullen ook moleculen het potje weer uit bewegen, puur omdat ze continu in beweging zijn. Op een bepaald moment komen we dan op wat ze noemen een equilibrium. Dat is een punt waarop er evenveel moleculen het potje in willen als dat er moleculen het potje uit gaan. De hoeveelheid moleculen in je potje blijft dan dus eigenlijk de hele tijd ongeveer gelijk. Nou heb je vast ook weleens gehoord van luchtdruk. Dit zegt iets over hoeveel moleculen het potje in willen en hoe graag ze dat willen (hoe hard ze duwen). Luchtdruk kan bijvoorbeeld variëren door de warmte van de lucht. Wanneer lucht warmer is, gaan moleculen sneller bewegen. Als moleculen sneller bewegen duwen ze harder tegen elkaar aan, en nemen ze daardoor eigenlijk meer ‘ruimte’ in beslag (want de een duwt de ander verder weg, en die duwt weer een ander, en zo voort. Een soort gestuiter van moleculen, en hoe harder ze stuiteren hoe meer plek ze innemen). Als de luchtdruk hoger is betekent dat voor het potje eigenlijk niet zoveel. De moleculen gaan gewoon met wat meer kracht het potje in en uit, maar daar heeft het potje verder weinig last van. Ga je echter het dekseltje dicht doen, dan wordt het een ander verhaal. Als je bijvoorbeeld het potje vult onder hele hoge druk, in een omgeving (bijvoorbeeld gewoon buiten in je tuin) waar een veel lagere druk heerst, dan zal het potje op een bepaald moment uit elkaar klappen! Hoe kan dat? Nou, het wordt te druk in het potje, de moleculen botsen allemaal tegen elkaar op en botsen zo hard dat ze het potje doen barsten.
Nou komen we bij het stukje over de ruimte; als jij dus in de ruimte het potje opent zal sowieso eerst alle lucht eruit ontsnappen de ruimte in, omdat de ruimte een hele grote lege plek is. Moleculen zullen zich altijd verspreiden naar de leegte, en dus ben je meteen al je moleculen kwijt. Nu je potje leeg is, ongeveer net zoals je omgeving (want die paar extra moleculen die erbij zijn gekomen stellen voor de ruimte niks voor), heerst er dus een gelijke druk tussen omgeving en potje. In de omgeving vrijwel geen druk, en in het potje vrijwel geen druk. Draai je het potje nu dicht, en breng je het naar de aarde, dan zou best wel eens het tegenovergestelde kunnen gebeuren van wat er gebeurt wanneer je het potje vult met heel veel lucht. Het potje gaat niet uit elkaar klappen, maar in elkaar! Het breekt dus, maar doordat het in elkaar gedrukt wordt.
Waardoor wordt het in elkaar gedrukt? –> door alle moleculen in de lucht op aarde die tegen het potje aanbeuken. Het potje kan daar geen weerstand tegen bieden, omdat in het potje geen lucht zit die vanaf de binnenkant dezelfde druk uitoefent. Er wordt dus alleen van buiten tegen het potje gebeukt, en niet van binnen, waardoor de moleculen aan de buitenkant het potje breken.

Ik weet niet zeker of dit inderdaad met het potje zal gebeuren als je het vanuit de ruimte mee naar de aarde neemt. Het zou kunnen dat de kracht van de luchtdruk op aarde daar niet groot genoeg voor is 🙂

Antwoord 39
De aarde is ook onderdeel van de ruimte, alleen doordat je er op staat lijkt het anders dan de ruimte. Het is net alsof onder je voeten (of onder je hoofd als je lekker ligt in het gras, terwijl je naar boven tuurt) anders is dan boven je.

Ergens in de buurt van de mooiste ster, die jij ziet als ruimte, woont iemand die kijkt naar onze zon. Voor hem gewoon een lichtstipje in de ruimte. En die vraagt zich af wat er zou gebeuren als hij een potje zou hebben met wat ruimte er in. Zonder dat deze zich beseft dat hij eigenlijk op een planeet woont, die wij zien als ruimte. Wij kunnen zien vanaf onze aarde dat de ruimte groter is dan alleen die planeet van die vraagsteller, en wij kunnen zien dat zijn planeet onderdeel is van de ruimte.

Net zoals die iemand dat bij ons kan zien.

Dus het enige wat gebeurt is dat je een heel klein beetje van de ene plek naar de andere plek verplaatst. Net alsof je in een lekker warm bad een piepklein druppeltje koud water uit de kraan in een bakje doet, en dat dan in je bad laat druppen. Het mengt gewoon, zonder dat je echt iets merkt.

Antwoord 40
Op voorhand geef ik even aan dat ik een leek ben. Ik kan er dus goed naast zitten.
Volgens de “oude” theorie bestaat het heelal uit een vacuum. Een potje vacuum op aarde brengen geeft onder normale aardse omstandigheden (1 bar, tussen de -20 en +30 graden) volgens mij een implosie van het potje (of je moet die zo stevig maken dat die de druk kan weerstaan, hetzelfde als bij een onderzeeer die de druk van het water op grote diepte moet weerstaan). Wat je overhoud zijn scherven. de vacuumruimte wordt ingenomen door de lucht. Doe je het in een afgesloten ruimte (als dat zou kunnen) dan zul je merken dat daarna de hoeveelheid luchtmoleculen per mm2 lager is dan daarvoor. Je hebt namenlijk meer ruimte (omdat het potje stuk is kun je de ruimte in het potje optellen bij de totale ruimte).
Theorie van de laatste decenia: In het “vacuum” zitten ook deeltjes. het is nou maar net welke deeltjes in het potje komen. Als daar bijvoorbeeld antimateriedeeltjes in zou kunnen (wat niet denkbaar is omdat die direct geneutraliseerd wordt door de materiedeeltjes
van het potje)zou die op aarde geneutraliseerd worden door andere deeltjes, bijvoorbeeld die van de lucht. De wetenschappers zijn er nog niet echt over uit wat er dan gebeurd. Er zijn er die zeggen dat dat niet zo gevaarlijk is (CERN) en er zijn er die zeggen dat dan de hele aarde deeltje voor deeltje opgeslokt wordt. Verder zijn er een groot aantal deeltjes die op aarde gewoon aanwezig kunnen zijn.
Wellicht krijg je veel betere antwoorden, hierbij in ieder geval mijn idee. leg het een 6 jarige maar eens uit 😉 Succes

Antwoord 41
Ben geen natuurkundige, maar toevallig net op een basisschool de grote ruimtevaartshow gehouden en daarbij een ‘stukje ruimte’ op aarde nagemaakt (vacuüm in glazen bol).

In de ruimte is wel ruimte (haha), maar geen lucht. Als je op aarde de lucht uit een glazen bol trekt, heb je dus wel ruimte, maar geen lucht. Kosmischestraling laten we dan even buiten beschouwing. (leg er een paar marshmellows of een negerzoen in en je ziet ook daadwerkelijk wat het effect is, ze gaanmeer ruimte innemen als je de lucht eruit trekt). Daarna laat je de luchtweer in de glazen bol lopen en nemen ze hun oude formaat aan. Als je dus een potje ruimte (lees: wel ruimte, geen lucht) meeneemt naar de aarde en je doet het potje open, dan gebeurt precies hetzelfde als wanneer je de lucht terug laat stromen in de glazen bol: de lucht uit de dampkring vult de ruimte van het vacuüm op. Omdat het om zo’n kleine hoeveelheid gaat, merk je hier niets van.

Antwoord 42
Hallo Leon,
Als je hetzelfde doet op Aarde, krijg je natuurlijk een potje gevuld met lucht. In de ruimte is geen lucht, er is daar helemaal niks. Dat noemen we vacuum. Je kunt daar dus ook niet ademen, omdat er geen lucht is.
Als je een potje met ‘ruimte’ vult, zit er dus niks in. Helemaal niks! Niet eens lucht. Als je op Aarde het potje openmaakt stroomt de lucht het potje in, om de leegte op te vullen. Je kunt in de ruimte dus geen potje ‘vullen’, alleen leegmaken.

Antwoord 43
Hoi leon,  ik weet geen antwoord maar als je flink leert kun je later misschien astronaut worden. Dan kun je het zelf uitproberen. Ik heb je een pakketje gestuurd met de post. Ik hoop dat je daarvan ook veel kan leren.

Antwoord 44
niets

Antwoord 45
explodeert

Antwoord 46
die wordt gevuld met omgevingslucht, net zolang tot druk in potje gelijk is aan druk buiten potje

Antwoord 47
De ruimte mengt zich met de lucht op aarde.

Antwoord 48
de ruimte zal ontsnappen en weer terug naar de ruimte willen

Antwoord 49
loopt vol met lucht

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.