Zwaartekracht uit en aan

Knop

Vraag van Oscar, zes jaar:

Stel je voor: je hebt een schakelaar waarmee je de zwaartekracht op aarde zou kunnen aan- en uitzetten…

Wat gebeurt er als je de zwaartekracht uitzet?
En wat als je de zwaartekracht even later weer aanzet?

We hebben via een online enquête gevraagd om antwoord op de bovenstaande vragen. Dit waren de reacties:

Antwoord 1
Dan kun je geen limonade meer inschenken en zelfs niet meer schommelen. En alles wat niet aan de grond vast zit wordt weggeslingerd omdat de aarde draait. Als je daarna (als alles al vliegt) hem weer aanzet… Poeh dat wordt een rommeltje!

Antwoord 2
Als je hem uit zet zweven we allemaal lekker licht door de lucht, zou er wel gek uitzien dat gezwaai met de armen van iedereen. Als je hem weer aan zet moet je oppassen: als je dan net op je kop hangt val je zo op je snufferd.

Antwoord 3
De zwaartekracht houdt niet alleen jouw en mij op aarde, maar ook de aarde zelf bij elkaar. In het middel van de aarde drukt zo’n beetje de hele aarde. De druk is daar dus erg hoog. Zodra je de zwaartekracht uitzet, zorgt die druk ervoor, dat de aarde in een keer ontploft! De aarde spat in stukjes uit elkaar, die met een rotgang van elkaar weg vliegen.

Als je de zwaartekracht weer aanzet, proberen die stukjes weer naar elkaar toe te gaan. Het is te laat om alles weer bij elkaar te trekken, veel stukken zullen als mini-planeetje of als planteoïde een eigen baan om de zon gaan volgen. Een aantal stukken zullen na veel tijd wel weer samenklonteren tot een wat grotere bal, maar die wordt lang niet zo groot meer als de aarde was.

Antwoord 4
Dan valt iedereen dood neer.

Antwoord 5
Welke zwaartekracht zet je uit? Alleen die van / op de aarde? Of in het ganse universum? In dat laatste geval, zal het universum direct uitelkaar vallen.

Op aarde speelt zwaartekracht zelfs een rol bij het bijelkaar houden van de kleinste deeltjes, atomen. Dus als je de zwaartekracht uit zet, ook al is het maar een moment, vallen alle moleculen uitelkaar. De elektronen draaien niet meer om hun kern, maar vliegen uit de bocht. Ook ‘licht’ doet het niet goed meer.door de zwaartekracht valt licht een bepaalde kant uit (naar zware objecten, zoals een zwart gat).

Nee.. Als je zo’n knop hebt, is mijn dringende advies : druk er niet op.

Antwoord 6
Alles op de aarde zou in een vlak rond de evenaar de ruimte in geslingerd worden: mensen, dieren, planten, lucht, aarde, water, …

Antwoord 7
Door de beweging van de aarde zou alles wat niet aan de aarde vast zit de dampkring in worden geslinged (en de dampkring zou zich losmaken van de aarde). Als de zwaartekracht weer aan wordt gezet, valt alles weer terug naar de aarde, maar het komt niet op dezelfde plek weer neer.

Antwoord 8
Ik denk dat we met z’n allen de ruimte in vliegen, inclusief de atmosfeer die we nodig hebben om te leven. Bedenk dat we in Nederland met een snelheid van 1000 kilometer per uur ronddraaien met de aarde. Met zo’n snelheid word je gelanceerd…..

Antwoord 9
Help Oscar! Niet doen! Of alleen héél héél kort. Zodra je die schakelaar omzet vliegen we bij de eerste de beste stap die we zetten zachtjes van de aarde af. Want als we stappen zetten we ons af van de grond. En zonder zwaartekracht komen we niet meer terug. En een auto die net een viaduct oprijdt blijft rechtdoor gaan, schuin omhoog, ook als de weg alweer omlaag gaat.

Trouwens: auto’s kunnen niet meer sturen, omdat ze geen contact meer houden met de weg (en door oneffenheden zullen ze ook langzaam omhoog stuiteren). Alles en iedereen wat beweegt zal uit de bocht vliegen. Golvend water zal omhoog blijven komen….

De aarde zal niet meer rond de zon cirkelen maar rechtdoor gaan. O ja, door die plotselinge verandering kun je grote vloedgolven verwachten en als je dan die schakelaar weer terug zet opnieuw vloedgolven, de andere kant uit. Trouwens, de atmosfeer begint ook gelijk van de aarde af te vliegen…

Eigenlijk gaat er teveel gebeuren om op te noemen. De hele aarde wordt niet meer bij elkaar gehouden en zal beginnen uit elkaar te barsten door de enorme druk die er binnen in heerst. Ik denk dat als je die schakelaar maar een duizendste seconde op uit en weer terug zet, we al enorme aardbevingen krijgen.

Ik heb trouwens ook een leuke vraag: Stel dat je alle vrachtwagenchauffeurs op aarde vraagt om op een zeker moment hun zwaarbeladen wagen op een recht weg met de neus naar het westen te zetten en dan allemaal tegelijk volle kracht gas te geven en bij voorbeeld tien seconden later allemaal wer te remmen. Wat denk je dat er dan zou gebeuren?

Antwoord 10
de zwaartekracht drukt alles richting het middelpunt van de aarde. Als de zwaartekracht tijdelijk uit zou gaan, zouden alle opwaartse krachten niet meer geremd worden. Als je springt, kom je nooit meer op aarde terecht.

Golven, zeestromingen, geisers, vulkanen, en ook de enorme hitte-druk vanuit het binnenste van de aarde. Verder zou de rotatie van de aarde ervoor zorgen dat alles van de aarde af vliegt. Waarschijnlijk zou de aarde uit elkaar spatten. Snel de schakelaar dus weer aanzetten.

Antwoord 11
Dan gaat mijn haar recht overeind staan en raakt mijn bloedsomloop erg van slag.

Antwoord 12
Als je aan een tafel zit met een glas melk voor je, zie je dat de melk in kleine bolletjes uit je glas omhoog stijgen. Je tafel en je stoel gaan ook zweven. De richting zal afhankelijk zijn van de maanstand. Omdat de maan het dichtstbijzijnde object is waar nog wel zwaartekracht is. Zullen alle spullen die op de aarde en van de aarde zijn daar naar toe zweven. auto’s, bussen. Huizen zwengelen nog even aan een gasbuis en daarna zweven ook die naar de maan. Bergen, zeeën, walvissen, mensen. De grootste en de zwaarste stukken het laatst.

En als je de schakelaar dan weer omzet dan vallen ze allemaal boven op elkaar op het laatste stuk en heb je de grootste berg van de wereld. Dat is als je de schakelaar langer uit laat staan. Maar als je die even aan en uit zet. Zweeft alles even en valt het weer terug waar het stond.

Antwoord 13
Alles dat los zit (spullen en mensen) zullen in de lucht gaan zweven als je de zwaartekracht uitzet. Dit is eigenlijk best leuk zolang de knop op uit staat. Dan kan iedereen lekker vliegen! Het probleem is wel dat ook alle spullen door de lucht vliegen, dus je moet erg oppassen dat je niet overal tegenaan botst en dat is lastig, want het is moeilijk “sturen” zonder iets dat je daarbij helpt.

Een nog groter probleem ontstaat als je de knop weer op “aan” zet. dan vallen al die spullen en mensen plots naar beneden. Er zal dan erg veel kapot geen en ik denk ook dat er veel mensen gewond zullen raken of nog erger… het is dus leuk om te fantaseren over het rondvliegen of dat je zomaar een vrachtwagen kunt optillen, maar er zijn als het echt zo is best veel problemen.

Antwoord 14
De lucht verdwijnt. De aarde houd niks meer vast, alles vliegt weg, een klein sprongetje en je vliegt de ruimte in.

Antwoord 15
Hallo Oscar, als je de zwaartekracht zou uitzetten zou niks meer naar de aarde toe getrokken worden. Als je je even beweegt heb je kans dat je omhoog zweeft. Niks houdt je meer tegen, dus je blijft omhoog gaan, de ruimte in. Dat gebeurt dan met mensen, maar ook met spullen. Als je de zwaartekracht daarna weer aan zet valt alles en iedereen heel hard naar beneden.

Antwoord 16
Alles en iedereen begint te zweven en als de maan langs komt, zou alles daar naar toe aangetrokken worden? Waarschijnlijk wordt het dan een enorme grote bende, omdat alles weer terug valt.

Antwoord 17
Oceaanwater zou de atmosfeer verzouten, zaden en kiemen zouden niet meer tot een oogst leiden, de luchtdruk aan het aardoppervlakoppervlak zou dalen. Het zou veel goedkoper worden om een raket te lanceren en het wereldrecord hoogspringen kan flink verbeterd worden.

Antwoord 18
We zouden langzaam loskomen van de aarde en dan worden de meeste mensen denk ik acuut misselijk. Want je bent dat niet gewend. Als de zwaartekracht dan weer aangaat hangt het af wat van wat je hebt gedaan.

Als je bij het uitzetten van de zwaartekracht rustig bent gebleven, dan val je gewoon weer terug op de grond en ik denk dat het voelt als wanneer je in een achtbaan hard naar beneden gaat, dat gevoel in je buik. Misschien doet het zelfs wel een beetje pijn in al je spieren, die ineens weer aan het werk moeten.

Antwoord 19
De maan vliegt weg, zeen oceanen en alles dat niet vast zit vliegt meteen vande aarde af. dit komt omdat alles vanwege de eerste wet van Newton rechtdoor wil gaan met dezelfde snelheid en dus geen kromme baan rond de aarde gaat maken. Dat geldt dus ook voor de damkring.

De tijd gaat anders lopen omdat ruimte en tijd door zwaartekracht veranderd worden. als de zaartekracht op tijd weer aangezet wordt knalt alles met een klap weer terug op de aarde. de maan echter zal een andere baan gekregen hebben, misschien dat die niet meer terugkomt…

Antwoord 20
Zonder zwaartekracht zou iedereen (en alles) wegzweven, de ruimte in. zie ook: http://www.esa.int/esaKIDSnl/SEM4MGRHKHF_Earth_0.html

Met zwaartekracht gaat het zoals nu. Zonder (voldoende) eigen snelheid trekt de zwaartekracht objecten naar de aarde, dus valt een object ‘binnen de dampkring’ terug op de aarde en vanaf ‘buiten de dampkring’ verbrandt het object (grotendeels) in de dampkring en valt het restant van het object op de aarde.

Antwoord 21
Stopt het met regenen en stoppen de rivieren met stromen etc. Na aanzetten volgt een ongekende vloedgolf….

Antwoord 22
Aangezien de zwaartekracht onderdeel uitmaakt van de wederzijdse aantrekkingskracht met andere hemellichamen (zon, maan) zijn er mijns inziens een tweetal grotere gebeurtenissen. – De aarde schiet uit haar baan om de zon. Als even later de zwaartekracht weer wordt aangezet zal blijken dat een aardjaar langer duurt daar de baan om de aarde is toegenomen.

Aangezien de aarde verder van de zon staat zal de invloed van de zon voor ons weer ook afnemen. Het zal kouder worden en de aarde zal minder inlvoed hebben van zonneactiviteit. – De maan zal niet om de aarde draaien. Ook hier zal de baan om de aarde toenemen. Bijkomend gevolg is dat de getijden, die afhangen van de aantrekkingskracht van de maan, zullen veranderen.

Aangezien de maan verder weg staat zullen de schommelingen in getijden afnemen. Toch denk ik dat het leven geen last heeft van bovenstaande invloeden daar de dampkring verdwijnt en het leven dat afhankelijk is van de dampkring sterft.

Antwoord 23
Lijkt me heel erg leuk, maar van de gevolgen worden heel veel mensen heel verdrietig. Dus als je de zwaartekracht uitzet, dan zal: Ieder mens en alle voorwerpen die in beweging zijn, niet meer kunnen stoppen of corrigeren. Totdat ze ergens tegenop botsen; op de enkeling na die zich nog net vast kon grijpen. Dus iemand die van de trap af liep gaat zweven. Een auto kan geen bocht meer nemen en gaat net als alle andere auto’s rechtdoor, waardoor er heel veel botsingen zullen zijn. Hetzelfde voor fietsers. En als je een helling op reed, verdwijn je in de lucht. Ook een vliegtuig gaat dan rechtdoor en zal in de ruimte terechtkomen. Ook vogels zullen daar last van hebben.

Bij het aanzetten: Zullen alle voorwerpen en ieder levend wezen naar beneden vallen, met alle gevolgen die dat met zich meebrengt. Zelfs bij het uitzetten van de zwaartekracht voor 1 seconde zul je al ernstige ongelukken zien. Maar er is ook grote kans dat hete vloeistoffen zoals soep, koffie en het frituurvet waar de frietjes in liggen te spartelen gaan zweven. Ook daar wil je niet mee in contact komen, want dan krijg je brandwonden. Dus al met al, wel een leuk idee, maar de gevolgen zijn niet zo leuk. Dus maar niet uitvinden.

Antwoord 24
Beste Oscar, Volgens mij is het zo: Als we de zwaartekracht uitzetten zeeft alles wat los zit, ligt of hangt van de aarde weg. Alles wat er aan vast is gemaakt blijft zitten. Maar dan moet het wel stevig vast zittten! Zoals een boom met stevige wortels. Als we nou vlug de zwaartekracht weer aan zetten, zal alles wat nog niet zo ver is weg gezweefd terugvallen op de aarde. En dat kan best heel hard gaan! Want de zwaartekracht is een hele sterke kracht. Als we lang wachten met het aan zetten van de zwaartekracht zullen alle dingen die ver weg gezweefd zijn, nooit meer terugkomen.

Wat er zal gebeuren is dat veel dingen die terugvallen op de aarde, kapot zullen vallen. Dingen die weg zweven in de ruimte zullen vaak exploderen. Dat komt, omdat we op aarde ook gewend zijn aan de luchtdruk. Als de luchtdruk er niet meer is spatten sommige dingen uit elkaar. Dit gebeurt allemaal niet alleen met dingen, maar ook met dieren en mensen. Dus als er een zwaartekracht schakelaar zou zijn, zouden we daar heel voorzichtig mee om moeten gaan!

Antwoord 25
Ik vermoed dat alles zou gaan zweven, de ruimte in. Er is zwaartekracht nodig om alles wat op aarde is, op aarde te houden. Dus mensen, dieren, auto’s, alles wat los is, zal gaan zweven. Dus ook al het water op aarde. Zelfs de grond zal losraken. Als je het weer aan zet , dan kwakt de boel weer op aarde. Alles door elkaar heen.

Antwoord 26
Alles wat los is stijgt op en alles wat beweegt zal sneller gaan (bv auto’s op de snelweg) Als je het dan weer aanzet valt alles weer naar beneden en wat beweegt zal afremmen, tenzij je er extra kracht bij zet.

Antwoord 27
Dat ligt er echt aan hoe lang “even” is. Waarschijnlijk raken satellieten snel uit hun baan.. Dus geen televisie meer, geen GPS en geen mobiele telefonie..

Antwoord 28
dan ga je zweven zoals in een luchtledige ruimte en als je de schakelaar weer uitzet val je direct , dus dikke bult!

Antwoord 29
Ik denk dat we de dampkring, al het water en de maan kwijtraken in de ruimte. En zonder dat kunnen wij mensen niet meer leven….

Antwoord 30
Als je de zwaartekracht uitzet is wat wij gewicht noemen verdwenen, de aarde trekt niet meer aan alle voorwerpen. Niks is meer licht of zwaar, je kunt een auto optillen en weggooien. Dingen blijven waar ze zijn, maar hebben maar een klein duwtje nodig om in beweging te komen, en te blijven. De wind waait de bladeren op, en de stenen, en de vrachtwagens en de treinen. En als het regent merk je daar niks van, de regen valt namelijk niet meer, maar blijft waar die is. Er ontstaan zwevende meren in de lucht van water. In de vorm van grote bellen.

Als de zwaartekracht weer aan gaat dan valt alles weer zoals we gewend zijn naar beneden. De zwevende treinen, auto’s en waterbellen donderen met geweld weer op aarde (de aarde trekt alles weer naar zicht toe).

Antwoord 31
Hallo Oscar.
Een mooie vraag, die moeilijk in zijn geheel te beantwoorden is. Vooral omdat zwaartekracht alles bepaalt, en alles vormt in ons en wat om ons heen is. Als je dat uitzet verandert direct alles. In je lichaam gaat dat redelijk langzaam (dat zien we aan astronauten die langdurig in een raket om de aarde zweven). Maar om je heen zou je de verschillen direct kunnen waarnemen als je de “schakelaar” omzet.

Zoals je mogelijk weet draait de maan door zwaartekracht om de aarde. Als je de zwaartekracht van de aarde uitzet zul je de maan weg zien vliegen van de aarde. Omdat de aarde zelf ook draait, zal door het wegvallen van de zwaartekracht alles wat massa heeft niet meer vastplakken aan de aarde, maar langzaam wegslingeren van het aardoppervlak. Als wasgoed in een centrifuge zeg maar. Niet alleen losse objecten zoals mensen en dieren, maar ook het water in de zeeën en helaas ook de gehele dampkring.

Als je de zwaartekracht dan weer aanzet zal de maan op een grotere afstand van de aarde staan, en dus kleiner lijken. Daardoor zal nooit meer sprake zijn van een volledige zonsverduistering (de maan past nu precies over de zon, als zij verder weg staat zal ze de zon niet meer geheel kunnen afdekken). Het zal best een lange tijd kunnen duren voordat de maan weer een “stabiele” baan om de aarde heeft ingenomen, en de maan zal ook zelf met een andere snelheid om haar eigen as draaien. Hierdoor zullen we ook de andere zijden van de maan gaan zien ’s nachts (nu zien we altijd dezelfde kant van de maan, omdat de maan precies één omwenteling om haar eigen as maakt in de tijd dat ze één volledige reis om de aarde maakt).

Alles wat tijdens het “experiment” gewichtsloos is gaan rondzweven, maar nog binnen de greep van de zwaartekracht van de aarde is, zal direct terugvallen naar de aarde als je de zwaartekracht weer aanzet. Eerst de zware objecten, en dan de lichtere. Als je de zwaartekracht lang hebt uitgezet zal dat een vreselijk chaotisch schouwspel zijn, en ook uitermate desastreus en pijnlijk…

De buitenste delen van de dampkring zullen verloren zijn, en dus zal de dampkring die we na dit “experiment” overhouden ijler zijn. Hierdoor verandert de druk op aarde (= het gewicht van de dampkring die op de aarde drukt: nu 1 bar, dat zal minder worden), en zal het voor de overlevenden qua druk en zuurstofgehalte in de lucht lijken alsof we op een berg wonen.

Het water in de zeeën zal langzaam omhoog zijn gekomen, en plotseling terugvallen. Hierdoor zullen enorme tsunami’s ontstaan. Als de zwaartekracht lang heeft uitgestaan zal het water verspreid over de aarde neerkomen, en langzaam haar weg weer zoeken richting de lagere gebieden. Niet alles zal terugkomen naar de oude zeeën – dus deze worden kleiner. Daarnaast zullen op andere plekken nieuwe rivieren, meren en zeeën kunnen ontstaan.

Alles wat we om ons heen zien en niet vast zit aan de aarde zal veranderd zijn, en het zal misschien nooit meer worden wat het was. Er zal heel veel chaos, pijn en verdriet zijn, en iedereen die het overleeft heeft zal denken: hadden we dit maar nooit gedaan…

Antwoord 32
Uit: alles gaat zweven en ik denk dat de aardkorst scheurt, doordat verankerde gebouwen, structuren en bomen etc ook willen gaan zweven.
Aan: alles komt met een plof weer terug op de grond en het is een zootje.

Antwoord 33
Ik denk dat de aarde explodeert en daarna weer samenklontert.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.